Some Girls (1978)

Geplaatst op dinsdag 27 juni 2023 @ 17:24 , 141 keer bekeken

Some Girls

We schrijven juni 1978 als het studioalbum Some Girls uitkomt, gebaseerd op opnames die plaatsvonden van eind '77 tot begin '78. Alle nummers op dit album zijn geschreven door Mick Jagger en Keith Richards (met uitzondering van Just My Imagination (Running Away with Me), geschreven door Norman Whitfield en Barrett Strong). Het is het eerste album waaraan Ronnie Wood als vaste kracht deelneemt. In tijden waarin de populariteit van discomuziek huizenhoog was en nieuwe rockformaties als Kiss en Aerosmith de hitlijsten bestormden, bleek het eigenzinnige album Some Girls een waardige concurrent. In de Verenigde Staten werd het zelfs het bestverkochte studioalbum van de band.

Some Girls was een controversiële plaat en dat kwam niet alleen door de coverart. Een bekend radiostation voor zwarte muziek weigerde het nummer Miss You af te spelen vanwege de vermeende racistische inhoud, en ook de titelsong kon op de nodige kritiek rekenen. De band en met name Mick Jagger hebben echter altijd gezegd dat de teksten in de nummers bedoeld zijn als parodie op de mensen die zich racistisch uiten over de zwarte gemeenschap. Atlantic Records, de maatschappij die voor de distributie zorgde van het album in de States, had de band gevraagd de teksten aan te passen, maar deze weigerde dit resoluut. Jagger: "Ik weiger te buigen voor censuur, als mensen de grap niet inzien dan is dat ontzettend jammer."

De coverart heeft een opmerkelijk design en is het werk van Peter Corriston die ook de volgende drie albums van de band zou illustreren. De gezichten van de bandleden worden afgewisseld door gezichten van beroemde vrouwen als Lucille Ball, Farrah Fawcett, Judy Garland, Raquel Welch en Marilyn Monroe. Niet iedereen was hier blij mee. Uiteindelijk werd de cover aangepast: alle gezichten van de beroemde dames werden vervangen door zwarte en punkachtige kleuren en de zin 'Pardon our appearance – cover under reconstruction'. Jagger zou later Liza Minnelli nog excuses aanbieden voor de eerdere beeltenis van haar moeder op het album.

Some Girls was in haar eigen tijd al een enorm kritisch succes en dat sentiment leeft voort vandaag. Vele recensenten noemen het het beste Stones-album sinds Exile on Main St. Some Girls bevat de volgende nummers (speciale en extended edities niet meegerekend): Miss You, When the Whip Comes Down, Just My Imagination (Running Away with Me), Some Girls, Lies, Far Away Eyes, Respectable, Before They Make Me Run, Beast of Burden en Shattered.

Geschreven door Serpentor, deels met dank aan Wikipedia


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: