Their Satanic Majesties Request (1967)

Geplaatst op vrijdag 17 juni 2022 @ 21:21 , 89 keer bekeken

Their Satanic Majesties Request

Vaak geroemd - maar ook verguisd - als het meest psychedelische album van de band, was dit het eerste zonder hun manager en producer Andrew Loog Oldham. Their Satanic Majesties Request verscheen als zesde Britse (en achtste Amerikaanse) studioalbum van The Rolling Stones in december 1967. Het album was zeker uniek in het oeuvre van de Stones, maar niet onverdeeld populair onder de aanhang. Sommigen noemen het een artistiek antwoord op The Beatles (met name Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band), maar het album is evengoed fascinerend, met het vooral goed in de hitlijsten presterende She's a Rainbow. Zelfs de originele platenhoes is psychedelisch.

Het opnemen van de plaat was problematisch. De drugsgerelateerde perikelen van de band zorgden ervoor dat het bijna onmogelijk werd om alle bandleden op hetzelfde moment bij elkaar te hebben. Bandlid Bill Wyman had een helder hoofd en schreef zelfs het nummer In Another Land als parodie op de besognes van de overige bandleden. Producent Oldham had er zijn buik van vol en verliet het toneel voordat het album goed en wel klaar was. De band produceerde het album daarom zelf. "Het was eigenlijk georganiseerde chaos", zou Mick Jagger later zeggen over een uiterst moeilijk proces van het klaarstomen van dit album.

Hoe dan ook, Their Satanic Majesties Request is een album waarin de band veel nieuw terrein verkent, gestoeld op vaak nieuwe instrumentatie. Toch was het album een hoogvlieger in de Engelse en Amerikaanse hitlijsten, al was dit van korte duur. Veel mensen zagen het album als een overduidelijke poging om de concurrentie aan te gaan met Sgt. Pepper en de Amerikaanse muziekcriticus Jon Landau refereerde nog maar eens aan de chaotische opnamesessies. Producent Jimmy Miller werd gevraagd de eerstvolgende albums van de band te produceren en daarbij terug te keren naar de 'echte' sound die de band zoveel succes bracht.

Their Satanic Majesties Request is misschien niet het allerbeste Stones-album. Uniek is het wel, en zoals zo vaak gebeurt, zijn hedendaagse critici milder en zien de kwaliteiten van het album. Voor de band was het een eenmalig uitje dat niet snel vergeten zal worden.

Geschreven door Serpentor, deels met dank aan Wikipedia


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: